Suomen Muotiliikkeiden Liitto

Etikettitietoa hatunkäyttäjälle

Naisilla on etuoikeus käyttää juhlahattua osana asukokonaisuuttaan kaikissa tilanteissa ikään ja siviilisäätyyn katsomatta. Päivähäissä ja hautajaistilaisuuksissa tulisi etiketin mukaan aina käyttää hattua.

Hattu kruunaa juhla-asun myös muissa perhejuhlissa, esimerkiksi kaste- ja konfirmaatiotilaisuuksissa, ylioppilasjuhlissa, syntymä- ja merkkipäivillä.

Hatulla voit tuoda persoonaasi esille myös taidenäyttelyn avajaisissa, puutarhajuhlissa ja monissa muissa tilaisuuksissa. Ei ole paikkaa tai tilaisuutta missä päähineenkäyttö olisi naisilta kielletty. Kaunista hattua kantamalla luot positiivista ja arvokasta tunnelmaa sekä itsellesi että muille juhlaan osallistuville.

Häätilaisuuksissa, jotka alkavat ennen kello 18.00 sekä epävirallisissa juhlissa ja perhejuhlissa hattua käytetään koko juhlan ajan. Tämä koskee myös ruokailua ja tanssimista sekä aikaa kello 18.00 jälkeen. Valtion virallisissa juhlatilaisuuksissa ja iltapukujuhlissa, jotka alkavat kello 18.00 jälkeen, hattua ei käytetä. Poikkeuksena iltapukukoodillisessa hääjuhlassa joka on ns. epävirallinen tilaisuus, saa hattua käyttää halutessaan klo 18 jälkeen. Pukua voi myös täydentää pienillä koristeenomaisilla päähineillä tai hiuskoristeilla. Hääjuhlassa myös musta tai valkoinen, muiden värien ohessa, on sallittu asusteiden värinä. Kokomusta tai kokovalkoinen asu ei ole toivottava.

Silinterihattu kuuluu miesten juhlapukeutumiseen silloin kun asuna on saketti tai frakki. Akateemisissa tilaisuuksissa frakin kanssa voi käyttää tohtorinhattua tai ylioppilaslakkia. Tohtorinhattua voi käyttää silinterin asemasta sellaisissa asukokonaisuuksissa, joihin muuten kuuluu silinterihattu.

Hautajaisissa hattuun voi pukeutua vuodenajasta riippumatta. Hattua käytetään sekä ulkona että sisätiloissa. Mustan värin ohella myös muut tummat värit ovat sopivia. Hattu voi olla pillerimallia tai lierihattu, harsolla tai ilman. Perinteisiä olkapäille laskeutuvia suruharsoja voivat edelleen käyttää lähiomaiset, tavallisesti leski, tyttäret ja miniät. Muistathan että suruhatulla osoitat kunnioitusta vainajaa sekä lähiomaisia kohtaan.

Kun valitaan juhlahattua, on hyvä ottaa juhla-asu kokonaisuudessaan mukaan, jotta ammattitaitoiset modistit voivat auttaa asiakasta löytämään pukevimman ja harmonisimman kokonaisuuden.

Apua tyyliasioihin ja etikettiongelmiin löydät modisteilta hattukaupoista!